Przetwory zdrowotne z róży

Dzika róża – to krzew z rodziny różowatych, uprawiany już w Starożytnym Rzymie. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w witaminę C. Dojrzałe owoce są składnikiem wielu mieszanek zielarskich. Róża wykazuje działanie ogólnie wzmacniające organizm, działa lekko moczopędnie, więc jest stosowana pomocniczo w chorobach nerek i pęcherza moczowego.

Płatki róż – przetwory zdrowotne

  • z dzikiej róży warto sporządzić: syrop z dzikiej róży, dżem a także konfiturę
  • z płatków róż sporządza się pyszne herbaty
  • kandyzowane płatki róż znalazły swoje zastosowanie w dekoracji ciast
    Przetwory z płatków dzikiej róży są źródłem wielu witamin i cennych składników. Stosowanie ich przyniesie nam korzyści zdrowotne, a charakterystyczny smak zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Dowiedz się więcej: płatki róż przetwory.

    Dzika róża – konfitura, która warto mieć w spiżarni.

    Wykonanie konfitury z dzikiej róży wymaga cierpliwości. Jednak mimo tego, że jej przygotowanie jest czasochłonne, warto poświęcić jej czas. Konfitura będzie idealnym dodatkiem do ciast i deserów, szczególnie w okresie zimowym. To skarbnica witamin głównie bogactwo witaminy C, która wzmocni naszą odporność.

    Z dzikiej róży możemy także przyrządzić:

  • nalewkę z owoców dzikiej róży
  • olejki eteryczne
  • domowe kosmetyki na bazie dzikiej róży

    Jak dzika róża wpływa na nasz organizm?

  • zmniejsza nadciśnienie
  • łagodzi objawy reumatyzmu
  • działa przeciwzapalnie
  • zmniejsza bezsenność
  • obniża cholesterol
  • łagodzi objawy biegunki i niestrawności
  • zmniejsza uczucie zmęczenia
  • wspomaga leczenie bólu gardła

Jeśli nie jesteś w stanie sam przygotować przetworu z dzikiej róży, sprawdź gotowe profukty w sklepie z naturalnymi przetworami.
Sprawdź przykładową ofertę: dzika róża konfitura.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


2 × 3 =