Urządzenia gastronomiczne – jakie musisz mieć?

Porządna restauracja, nawet jeśli jest to tylko lokal typu fast food, powinna być zaopatrzona w specjalistyczne sprzęty gastronomiczne, które spełniają określone normy sanitarne oraz te dotyczące bezpieczeństwa gości i pracowników. Dlatego urządzając własny lokal nie powinniśmy oszczędzać na poszczególnych urządzeniach, bowiem możemy na tym więcej stracić niż zyskać.

W restauracji najbardziej praktycznym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mebli ze stali nierdzewnej, która jest bardzo sterylnym oraz wytrzymałym materiałem. Oczywiście nie wygląda ona zbyt estetycznie, jednak większość restauracji nie prowadzi kuchni otwartej, dlatego nie powinno to stanowić problemu. Kolejnym produktem, który warto uwzględnić w swoim budżecie są szafy mroźnicze nierdzewne.  Jest to rozwiązanie znacznie bardziej praktyczne niż standardowa zamrażarka, można w nich utrzymywać skrajnie niską temperaturę, przez co zamrożone produkty nie ulegną zepsuciu. Podobnie artykuły służące do przygotowywania potraw najlepiej będzie wybrać w wersji przemysłowej. Dotyczy to zarówno frytkownicy i grilla, jak i opiekacza czy pieca. Jeżeli chcemy serwować w restauracji wysokiej jakości dania typu slow food, powinniśmy zainwestować w nowoczesny piec konwekcyjny. Z jego pomocą stworzymy wyśmienite i bardzo smaczne dania, w bardzo prosty sposób, również mniej doświadczony kucharz poradzi sobie z ich przygotowaniem. jeśli otwieramy pizzerię i otrzymamy pozytywną opinię w trakcie kontroli pożarniczej, powinniśmy zamiast gazowego pieca do pizzy wykorzystać model opalany drewnem.

Duży wybór akcesoriów i mebli do kuchni gastronomicznej znajdziesz na stronie: https://gastrosklep.pl/.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


cztery × 5 =