Cukier jest nieodzownym elementem wyposażenia praktycznie każdej kuchni. Najpopularniejszym rodzajem tej słodkiej substancji jest cukier biały nazywany także rafinowanym. Wytwarza się go z buraków cukrowych. Ma on szerokie zastosowanie, ale ze względu na swoją dużą kaloryczność coraz chętniej zastępowany jest innymi substancjami słodzącymi.
Do wypieków oraz różnego rodzaju deserów stosuje się rozdrobniony cukier biały, który występuje w formie pudru. Jest on bardzo lekki i posiada neutralny zapach. Innym rodzajem tej słodkiej substancji jest cukier wytwarzany z trzciny cukrowej. Dostępny jest on zazwyczaj w sypkiej formie i może posiadać delikatny aromat. W przypadku substancji słodzącej, jaką jest cukier trzcinowy cena nie jest zbyt wygórowana i można znaleźć go w każdym sklepie. Nazywany jest on także cukrem nieoczyszczonym, ponieważ w procesie jego produkcji pomija się etap, jakim jest rafinacja. Na rynku znaleźć można również cukier trzcinowy o wyrazistym smaku oraz aromacie melasy. Jest on nieco grubszy oraz bardziej lepki. Miłośnicy pieczenia ciast z pewnością nie raz mieli okazję używać cukru wanilinowego lub waniliowego. Charakteryzuje się on delikatnym waniliowym aromatem i używa się go jako dodatku do ciast oraz deserów. Wybór konkretnego rodzaju substancji słodzącej zależy przede wszystkim od preferencji oraz przeznaczenia. Każdy z nich jest źródłem węglowodanów oraz zawiera śladowe ilości składników odżywczych, takich jak sód, potas oraz cynk.