Proces powstawania wina jest nadzwyczaj prosty, ale bardzo złożony w swoich szczegółach. Wino jest produkowane z winogron, a jakość winogron określa jakość wina. Najlepsze winogrona pochodzą z ciepłego klimatu z dużą ilością słońca i są zbierane ręcznie, gdy są w pełni dojrzałe.
Wino powstaje w wyniku procesu fermentacji. Można fermentować winogrona lub inne owoce, ale na potrzeby tego artykułu skupimy się na winie wytwarzanym z winogron.
Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zgniecenie winogron i umieszczenie ich w kadzi z wodą. Ta mieszanina nazywana jest moszczem, czyli sokiem winogronowym. Moszcz jest następnie pozostawiony do naturalnej fermentacji lub może być hodowany.
Fermentacja zachodzi, gdy komórki drożdży żywią się cukrem zawartym w moszczu i wytwarzają dwutlenek węgla jako produkt uboczny. Dwutlenek węgla bulgocze w moszczu i rozpuszcza się w nim, powodując delikatne bąbelkowanie wina.
Oprócz produkcji dwutlenku węgla, komórki drożdży przetwarzają również cukier na alkohol i inne aromaty. Drożdże przestają pracować, kiedy nie ma już cukru do zjedzenia, więc większość winiarzy dodaje trochę dodatkowego cukru w tym momencie – znanym jako raklowanie – aby móc kontynuować raklowanie, aż cały alkohol zostanie wyprodukowany.
Wino naturalne jest wytwarzane bez dodawania dodatkowego cukru lub drożdży, więc fermentacja trwa dłużej, a proces może być bardziej nieprzewidywalny. Wina naturalne mają opinię nieco bardziej kwasowych i mniej alkoholowych niż wina konwencjonalne.