Jak powstaje wino?

Trendy i życie
miejsce-poznania
Jak powstaje wino?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Proces powstawania wina jest nadzwyczaj prosty, ale bardzo złożony w swoich szczegółach. Wino jest produkowane z winogron, a jakość winogron określa jakość wina. Najlepsze winogrona pochodzą z ciepłego klimatu z dużą ilością słońca i są zbierane ręcznie, gdy są w pełni dojrzałe.

Jak dokładnie wygląda ten proces?

Wino powstaje w wyniku procesu fermentacji. Można fermentować winogrona lub inne owoce, ale na potrzeby tego artykułu skupimy się na winie wytwarzanym z winogron.
Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zgniecenie winogron i umieszczenie ich w kadzi z wodą. Ta mieszanina nazywana jest moszczem, czyli sokiem winogronowym. Moszcz jest następnie pozostawiony do naturalnej fermentacji lub może być hodowany.

Fermentacja zachodzi, gdy komórki drożdży żywią się cukrem zawartym w moszczu i wytwarzają dwutlenek węgla jako produkt uboczny. Dwutlenek węgla bulgocze w moszczu i rozpuszcza się w nim, powodując delikatne bąbelkowanie wina.

Oprócz produkcji dwutlenku węgla, komórki drożdży przetwarzają również cukier na alkohol i inne aromaty. Drożdże przestają pracować, kiedy nie ma już cukru do zjedzenia, więc większość winiarzy dodaje trochę dodatkowego cukru w tym momencie – znanym jako raklowanie – aby móc kontynuować raklowanie, aż cały alkohol zostanie wyprodukowany.

Wino naturalne jest wytwarzane bez dodawania dodatkowego cukru lub drożdży, więc fermentacja trwa dłużej, a proces może być bardziej nieprzewidywalny. Wina naturalne mają opinię nieco bardziej kwasowych i mniej alkoholowych niż wina konwencjonalne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co daje napowietrzanie ścieków?
Co daje napowietrzanie ścieków?
Napowietrzanie to bardzo ważny etap całego procesu oczyszczania ścieków. Jak wiadomo, tlen stwarza bateriom oraz innym drobnoustrojom możliwość namnażania się. […]
Polecamy