Restauracja tak jak każde inne miejsce pracy wymaga ciągłych zmian, usprawnień i szkolenia personelu. Należy szukać możliwości podniesienie jakości obsługi. Opracowywać rozwiązania, które przyciągną nowych klientów do restauracji. Lokal gastronomiczny to przede wszystkim jedzenie, ale także miejsce, gdzie pracują ludzie i pracę tych osób należy w miarę możliwości usprawnić.
W restauracji najważniejsze są serwowane potrawy, ich smak i jakość. Jednak goście odwiedzają lokal także ze względu na panującą w nim atmosferę. Bardzo ważna jest także wysoka jakość i sprawność obsługi. Pomoże w tym odpowiednie oprogramowanie dla restauracji. Dzięki wprowadzeniu takiego rozwiązania zmniejsza się do minimum liczbę pomyłek oraz minimalizuje się czas realizacji. Z tego powodu prowadzenie restauracji staje się łatwiejsze, a klienci są szybciej i lepiej obsługiwani. Tym samym podnosi się prestiż restauracji.
Nie bez znaczenia jest także odpowiednie wyposażenie kuchni. Różnego rodzaju sprzęty, które usprawniają pracę kucharzy i pomocy kuchennych jak zmywarki, roboty kuchenne, blaty robocze, piece i kuchenki. Bardzo ważny jest także zgrany i sprawny zespół pracowników, który potrafi wykorzystać nowoczesne narzędzia i rozwiązania.