Jak prawidłowo rozpalić ogień w kominku?

Rozpalanie w kominku może przysporzyć nie lada problemów, jeśli robi się to nieumiejętnie. Na prawidłową pracę kominka i efektywność rozpalania wpływa przede wszystkim rodzaj opału oraz sposób jego spalania. Najczęściej stosuje się drewno kominkowe o różnym stopniu grubości. Do rozpalania najlepiej sprawdzi się miękkie drewno iglaste, a do podtrzymania płomienia twarde drewno o wysokiej gęstości. Coraz częściej zamiast drewna do palenia w kominku stosuje się ekogroszek, ale należy pamiętać, że kominek musi być dostosowany do wykorzystania tego paliwa. Aby bezpiecznie wykorzystać ekogroszek jako opał trzeba upewnić się, że będzie on miał stały dostęp do powietrza. Warto zadbać, aby był to sprawdzony produkt, dobrej jakości, jak np. ekogroszek Grodzisk Mazowiecki.

Jakich błędów unikać?

Rozpalać w kominku można na dwa sposoby: od dołu lub od góry. Rozpalanie od dołu polega na ułożeniu rozpałki i umieszczeniu ognia pod nią. Gdy rozpałka zacznie płonąć i komora kominka odpowiednio się nagrzeje można uzupełnić opał, dosypując np. ekogroszek Kalisz. Metoda rozpalania od góry to umieszczenie rozpałki na ułożonej stercie drzewa rozpałowego. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu kostek nasączonych parafiną, które zdecydowanie przyspieszą rozpalanie. Często zdarza się, że kominek nie chce wypełnić się ogniem. Może być to spowodowane złą jakością podpałki lub wykorzystaniem zbyt mokrego drewna. Jeśli ogień uda się rozpalić, ale szybko gaśnie, należy sprawdzić przewód kominowy, aby wykluczyć jego zatkanie.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


20 + 5 =