Restauracja pop-up to forma restauracji, która polega na tym, że wynajmuje się pomieszczenie przez czas ustalony i w nim przygotowuje się posiłki. Cena jest stała i znana od strony konsumenta, a nie pojawia się jako dodatkowa opłata.
Restauracja pop-up to nowoczesna forma gastronomii. Ta pionierska forma działalności gastronomicznej staje się coraz popularniejsza w Polsce, a w wielu krajach Europy jest już bardzo popularna i rozwija się dynamicznie. Chodzi oczywiście o restauracje, które nie mają swojego miejsca. Mimo że czasami pojawiają się takie restauracje pop-up na stałe, to najczęściej są to tymczasowe lokale gastronomiczne, które przebywają w pewnym miejscu tylko przez jeden sezon lub kilka tygodni. Przykładem takiej restauracji jest np. Chef`s Table.
Pierwszym powodem, dla którego restaurator chce zorganizować restaurację pop-up jest zwiększenie rozpoznawalności swojej marki. Restauracja pop-up to doskonała okazja do tego, by użytkownicy mieli okazję poznać nowy produkt lub usługę. Jeśli masz pomysł na coś nietypowego i ciekawego, możesz go przedstawić w szerokim gronie osób, które mogą zainteresować się twoim pomysłem i zapamiętać jego logo. Są to restauracje mobilne, których głównym celem jest skierowanie do klientów potencjalnie nowej oferty.