Czarna herbata z miodem i cytryną albo z domowym syropem malinowym dla wielu jest napojem przywołującym najlepsze wspomnienia – taki gorący napar serwowały nam babcie po śnieżnych szaleństwach albo do zimowych śniadań na rozgrzanie, a mama częstowała nas nim podczas przeziębienia, by szybciej wyzdrowieć. Herbata nie bez powodu jest jednym z najczęściej wybieranych napojów w kraju – szczególnie zimą i jesienią. Jak więc w pełni wykorzystać jej właściwości rozgrzewające?
Nawet najprostsza czarna herbata bez dodatków jest skuteczna, jeśli chcemy się rozgrzać po długim spacerze, jednak wystarczy dodać do niej odrobinę imbiru, kurkumy czy suszonych owoców, by stworzyć napar, który wspomoże odporność, poprawi metabolizm czy będzie doskonałym źródłem witamin. W sklepie https://eherbata.pl/ dostępne są gotowe mieszanki herbat różnych gatunków połączonych ze starannie wybranymi dodatkami, dzięki którym zwykła filiżanka herbaty stanie się chwilą przyjemności po całym dniu. Owocowe smaki przypadną do gustu wszystkim fanom słodkości i będą wspomnieniem lata w środku zimy, a herbaty aromatyzowane nawiązujące smakiem do znanych alkoholi bądź wzbogacone przyprawami będą świetnym dodatkiem do deserów albo do popołudniowej lektury.
Na wieczór natomiast warto wybierać odmiany bez kofeiny – najpopularniejszym gatunkiem jest Rooibos albo mieszanki ziołowo-owocowe, z hibiskusem, liśćmi malin, pączkami róży czy innymi aromatycznymi dodatkami. Kubek herbaty rano pomoże się rozgrzać przed wyjściem na chłód i niepogodę, a wieczorem będzie doskonałym sposobem na relaks i rozluźnienie przed snem.