W każdym domu i rodzinie są takie dni, kiedy wspólne spożywanie obiadu ma uroczysty charakter. Zdarza się tak podczas świąt lub ważnych wydarzeń. Warto podkreślać takie chwile poprzez podawanie posiłków na eleganckiej i pięknej zastawie. W związku z tym, że większość osób na co dzień nie przywiązuje większej uwagi do rodzaju zastawy, warto przyjrzeć się bliżej temu tematowi i dowiedzieć się jak wybrać zestaw obiadowy.
Na początku należy zastanowić się jak duży ma być zestaw. Zazwyczaj producenci przygotowują serwisy na sześć lub dwanaście osób. Zdarzają się jednak również i zestawy większe, przeznaczone dla dwudziestu czterech osób. Serwisy składają się na ogół z talerzy obiadowych oraz deserowych. Elementem wyposażenia są często również sosjerki, półmiski i salaterki. Po określeniu docelowej wielkości zestawu, należy zastanowić się nad materiałem z jakiego ma być wykonany. Najpiękniejsze i zarazem najdroższe serwisy obiadowe są z porcelany wykonane. O jakości porcelany świadczy jej grubość oraz barwa. Najlepszy gatunkowo materiał jest biały i niezwykle cienki. Jeżeli nie dysponujemy zbyt dużym budżetem możemy zdecydować się na serwisy wytworzone z porcelitu, fajansu lub kamionki. Wiele osób rezygnuje z porcelany nie ze względu na jej wysoką cenę, ale kruchość. Obawa, że stłuczenie jednego talerza sprawi, że cały zestaw będzie bezużyteczny skutecznie odbiera chęć do zakupu porcelanowego serwisu. Okazuje się jednak, że w dzisiejszych czasach ubytek, któregoś z elementów zestawu nie stanowi wielkiego problemu. Większość producentów daje możliwość zakupu porcelany na sztuki. Jest to niezwykle wygodne i praktyczne rozwiązanie. Dzięki niemu można także w łatwy sposób uzupełniać, a także rozbudowywać posiadany serwis, bez nadwyrężania domowego budżetu. Wybierając zestaw obiadowy, warto oczywiście zwrócić uwagę także na jego wygląd. Bogate zdobienia może i są efektowne, ale po pewnym czasie mogą się opatrzeć. Dlatego dobrym pomysłem jest zakup serwisu o delikatnych wzorach, który podkreśli rangę każdej uroczystości.