Jakie sprzęt chłodniczy wykorzystywany jest w gastronomii?

W niemal każdym lokalu gastronomicznym niezbędne są różne urządzenia chłodnicze. Zapewniają one bowiem bezproblemowe przechowywanie oraz eksponowanie żywności wymagającej niskiej temperatury. Zaliczamy do niej m.in. wyroby mleczne (jogurty, sery, masło, śmietana itp.), świeże mięso, warzywa mrożone, ryby, wędliny czy jajka. Zdecydowanie najbardziej przydatne okazują się szafy chłodnicze ze stali nierdzewnej, dostępne np. w profesjonalnym sklepie online https://smartgast.pl/product-pol-8369-Stalgast-Szafa-chlodnicza-ze-stali-nierdzewnej-GN-2-1-589-l-840620.html.

Wielkość i sposób ustawienia to główne wyróżniki

Szafa chłodnicza to podstawowy sprzęt przeznaczony do lokali gastronomicznych. Przeciętny model charakteryzuje się sporym rozmiarem, pionową konstrukcją oraz jedno- bądź dwudrzwiowym zamknięciem. Minimalna temperatura panująca we wnętrzu to zazwyczaj 1 stopień Celsjusza, natomiast maksymalna – 15 stopni. Istotną rolę odgrywają również lady chłodnicze o długości od 120 do 250 cm, wyposażone w przezroczystą szybę o giętej lub prostej budowie. Doskonale nadają się one zwłaszcza do eksponowania wędlin, nabiału oraz ciast. Oto pozostałe powszechnie używane w gastronomii urządzenia z omawianej kategorii:

– zamrażarki szokowe – przeznaczone stricte do szybkiego schładzania wszelkich potraw (bez ryzyka namnożenia się bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów),

– chłodziarki do butelek – można w nich przechowywać napoje gazowane, energetyki, wino i piwo,

– regały pionowe i poziome,

– bufetowe nadstawki chłodnicze,

– stoły do pizzy,

– kostkarki oraz kruszarki do lodu – wydajności między 12 a nawet 155 kg lodu na dobę.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


17 + dziesięć =