Jakie właściwości niesie ze sobą spożywanie filtrowanej wody?

Sport lady drinking water after gym training, aqua balance, healthy nutrition

Popularne stwierdzenie, że nie wolno pić wody prosto z kranu ponieważ należy ją najpierw przegotować nie jest do końca prawdziwe. Popularna kranówka nie jest w znacznym stopniu gorsza od wody butelkowanej. Woda dostępna z wodociągów jest bezpieczna dla naszego organizmu. Zagrożenie stanowią jednak rury, którymi przepływa. Nie wszystkie są odpowiednio często konserwowane i wymieniane. Dlatego też dobrym i tak polecanym rozwiązaniem jest korzystanie z filtrów wody lub też specjalnych akcesoriów jak szklanki marki Delonghi. Jakie jeszcze korzyści za sobą niosą owe rozwiązania?

  1. Lepszy smak oraz zapach

Dzbanek z filtrem do wody zapewni nam znacznie czystszą a co za tym idzie smaczniejszą wodę. Filtracja zatrzymuje piasek a także inne drobne zanieczyszczenia takie jak np. rdza, które znalazły się w wodzie podczas transportu jej wodociągami. Filtry praktycznie w 100% zmniejszą zawartość chloru. Przygotowywane na bazie takiej wody potrawy utrzymają swoje walory smakowe a także oryginalne kolory.

  1. Tanio i eko

Filtrowanie wody do wykorzystywanie jej w napojach oraz potrawach jest tańsze niż robienie tego za pomocą wody butelkowanej. Mniejsza ilość zakupionych butelek wody to także mniej odpadów. Dzięki filtracji wody każdy z nas może stać się przyjacielem środowiska.

  1. Woda będzie mniej twarda

Twarda woda jest odpowiedzialna za narastanie kamienia na dnie czajnika a także gorzkich osadów i ciemnych nalotów na szklankach i kubkach. Proces filtracji nie usuwa jednak całkowicie innych składników mineralnych. W takiej wodzie nadal znajdziemy wapń czy też magnez.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


czternaście − 9 =