Sztuka parzenia herbaty

Jeśli jesteśmy smakoszami herbaty i chcemy ją prawidłowo przygotować musimy trzymać się kilku podstawowych zasad zależnych od jej typu. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania i tak np. czarna oraz czerwona Pu-erh powinny być zalewane wrzątkiem, Oolonh zalewamy wodą w temperaturze 90 stopni, natomiast do białej wystarczy 80 stopni. Sposób parzenia jest również często zależny od jakości, dlatego warto zwracać uwagę na wskazówki z torebki. Trudność początkującym może sprawić kompozycja zielona, której najlepsze jakościowo liście traktujemy wodą w temperaturze 60 stopni przez jedyne 30 sekund. Dużym ułatwieniem są gotowe saszetki, takie jak herbaty Sir Williams. Mamy w nich przygotowaną odpowiednią ilość mieszanki specjalnie wyselekcjonowanych liści, a producent informuje nas o czasie przygotowywania.

Co może się przydać do parzenia herbaty?

W sklepach znajdziemy wiele zaparzaczy, specjalnych dzbanków, czy też torebek z mieszanką, dzięki którym w naszym napoju nie będzie fusów obniżających komfort picia. Najpopularniejsze są małe sitka, wystarczające na jedną porcję herbaty. Bardziej eleganckim i reprezentacyjnym sposobem podania tego płynu są filiżanki z dzbanuszkami. Takie rozwiązanie najczęściej spotykamy w restauracjach i kawiarniach, ale w domu sprawdzi się równie efektownie. Duży wybór zestawów do parzenia znajdziemy w internecie np. tu https://poznajsmaki.pl/pl/p/Podwojny-zestaw-prezentowy-Royal-Duo/127. Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzemy, chodzi przede wszystkim o smak, a ten zapewni nam dobrej jakości mieszanka liści, owoców, kwiatów, oraz zastosowanie się do wskazówek dotyczących danego typu napoju.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


14 − dwanaście =