Chleb, bułki i ciasta to produkty, które każdy z nas spożywa na co dzień, kupując w sklepach i marketach. Pochodzą one jednak z piekarni, które wytwarzają je na w oparciu o sprawdzone przepisy. Aby jednak móc to robić, korzystają z szerokiego wyposażenia, na które składa się zarówno duże urządzenia, jak i mniejsze akcesoria i przybory do pieczenia. Bez nich żadna nowo powstająca piekarnia nie mogłaby nawet zacząć swojej działalności, nie mówiąc już o jej efektywnym rozwoju. Jaki więc sprzęt musi się znaleźć w takim przedsiębiorstwie?
Otwierając piekarnię w pierwszej kolejności trzeba pomyśleć o sprzęcie gabarytowym, który odgrywa kluczową rolę. Chodzi tu przede wszystkim o piec, dostosowany wielkością i możliwościami do konkretnych potrzeb. Oprócz niego ważna jest również duża lodówka, której zadaniem będzie przechowywanie pojedynczych produktów i składników w postaci masła, jajek, mleka, ale również gotowych wyrobów, takich jak ciasta. Niezwykle przydatne w piekarni są poza tym wolnostojące miksery, różnego rodzaju mieszalniki ciasta oraz frytownice. W dalszej kolejności konieczne jest zaopatrzenie piekarni w akcesoria piekarnicze, na które składają się elementy o różnym przeznaczeniu. Do najbardziej potrzebnych można zaliczyć miseczki i miski do mieszania, miksery sterowane ręcznie, drewniane wałki do ciasta, foremki i formy, talerze, szpatułki, czy też torebki polewania wypieków cukierniczych. Są to tylko niektóre z przykładów, trzeba zatem zdawać sobie sprawę, że lista potrzebnych drobiazgów może być znacznie dłuższa. Wymienione wyposażenie stanowi podstawę, dzięki której piekarnia będzie mogła działać wydajnie, a efekty jej pracy będą prezentowały oczekiwaną, wysoką jakość.