Produkty żywnościowe, które goszczą na naszym stole dłużej zachowają świeżość jeśli będą odpowiednio przechowywane. Niestety, spora liczba osób nie wie, jak powinno się zabezpieczyć różnego rodzaju pokarmy, by przez długi czas nadawały się do spożycia. Dawniej nie było z tym problemu. W każdym gospodarstwie były ciemne piwnice, spiżarnie czy kopce, zapewniające odpowiednie warunki składowania przeznaczonych do spożycia produktów. Dzisiaj w blokach trudno o takie miejsca. Jak zatem podejść do tej kwestii?
Pieczywo drożdżowe czy pszenne szybko traci swoją świeżość. Żeby dłużej nadawało się do spożycia, należy je umieścić w lnianym worku lub chlebaku z drewna. Ponadto trzeba je umiejscowić w przestrzeni zacienionej. Podstawą jest niedopuszczenie do produktu wilgoci, która rozpocznie proces pleśnienia. Z kolei warzywom i owocom należy zapewnić odpowiednie, często odmienne warunki bytowania. Na przykład pomidory i ogórki nie lubią zimna, dlatego włożone do lodówki stracą swój aromat i smak, poza tym szybciej się psują. Lepiej się poczują ułożone w koszyku w ciemnym miejscu. Buraki i ziemniaki można umieścić we wiaderku z dala od światła słonecznego. Pietruszka, marchew i seler dobrze się poczują w chłodnej szufladzie lodówki, ale nie warto przechowywać ich długi czas. A co w przypadku racji żywnościowych, które można przetrzymywać w folii? Dobrze zabezpieczone zachowają długo swoją świeżość. W tym wypadku przydatne będą zgrzewarki do tacek. Zapewnią one odpowiednie warunki bytowania wielu produktom.