Dieta bez glutenu to dieta, której fundamentalną i jedyną normą jest eliminacja z menu glutenu, charakterystycznego gatunku białka. Źródłem glutenu jest żyto, pszenżyto, pszenica, orkisz oraz jęczmień. Dieta bezglutenowa nie jest prosta w stosowaniu. Trzeba wykreślić z menu nie tylko niewątpliwe produkty zawierające gluten, ale również baczyć na te, w których gluten jest schowany. Jakie produkty są dopuszczalne, a jakie niedozwolone w diecie bezglutenowej? W diecie bezglutenowej pewne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, bo te rośliny w sposób naturalny nie mieszczą w sobie glutenu. W menu mogą znajdować się równocześnie kasza jaglana, orzechy, sezam, soczewica, ciecierzyca, siemię lniane oraz ziarna słonecznika. Najlepiej kupować produkty z koncesjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, bo nad tymi produktami kontrolę piastują odpowiednie władze. W idealnym jadłospisie diety bezglutenowej, z wyjątkiem jaj, mięsa, owoców, ryb, warzyw oraz produktów mlecznych, chleba i makaronu bezglutenowego, mogą znaleźć się ciastka ryżowe oraz chipsy kukurydziane. Należy pamiętać, iż dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Kaloryczność wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych jest przybliżona do zwyczajowych pokarmów. Osoby na diecie bezglutenowej muszą bacznie czytać etykiety, bo gluten może być schowany w wielu produktach. Dieta bezglutenowa, używana przez dłuższy czas w sposób nierozważny, może doprowadzić do niedostatków w organizmie składników odżywczych, np. błonnika, kwasu foliowego, cynku, żelaza, magnezu.
Jeśli planujesz przejść na dietę bez glutenu, spróbuj przez jakiś czas diety przygotowanej przez specjalistów. Sprawdź przykładową ofertę: dieta z dowozem Wrocław. Dzięki temu poznasz wiele przepisów i pomysłów na dania bezglutenowe.