Pytanie, czy biała czekolada to naprawdę czekolada, jest dyskutowane od wielu lat. Odpowiedź, jak się okazuje, zależy od tego, kogo zapytasz.
FDA klasyfikuje białą czekoladę jako „słodki, stały pokarm przygotowany z cukru i tłuszczu mlecznego”. Mówi, że ta definicja dotyczy również każdej żywności, która została przygotowana z masłem kakaowym lub innymi tłuszczami roślinnymi zamiast tłuszczu mlecznego – https://www.chocobox.pl/.
Pomimo tego, że przez wiele osób jest nazywana „czekoladą”, nie zawiera ona żadnych stałych składników czekolady (masy kakaowej). Dzieje się tak dlatego, że zawartość tłuszczu w białej czekoladzie jest co najmniej o 20% wyższa niż w ciemnej czekoladzie, która sama w sobie zawiera tylko około 50% masy kakaowej.
Terminologia jest myląca, ponieważ wiele firm wyszło z własnymi definicjami, co to jest „biała czekolada”. Nestlé USA używa kombinacji masła kakaowego, mleka i cukru w swoim produkcie, ale nazywa go białą czekoladą.
Choć pewnie jeszcze przez wiele lat czekolada ta odmieniana będzie przez wszelakie przypadki, wśród konsumentów przyjęło się, że biała „czekolada”, białą czekoladą będzie.