Odpowiedni młynek do kawy w procesie parzenia tego czarnego napoju jest bardzo ważny. Wiedzą o tym najlepiej zagorzali fani kofeinowego trunku. Na co więc zwrócić uwagę wybierając najlepszy młynek? Na cenę, łatwość obsługi i grubość mielenia ziaren.
Urządzenia do rozcierania ziaren kawy dzielą się np. na elektryczne i ręczne. W tej kategorii łatwiejszym w użyciu wydaje się młynek elektryczny. Idealne roztarcie ziarna to kluczowa kwestia. W sytuacji, gdy napojem chcemy poczęstować kilka osób potrzebna jest większa ilość zmielonej kawy. Kolejną sprawą jest fakt, że najlepiej smakuje i najładniej pachnie świeżo zmielona. Szczególnie rano, gdy śpieszymy się do pracy bardziej praktyczny jest sprzęt elektryczny. Alternatywą jest ręczny młynek do mielenia kawy żarnowy. Sprawdzi się on doskonale u pasjonatów czarnego napoju dysponujących znaczną dozą czasu i cierpliwości. Zachęcić do jego stosowania mogą walory smakowe.
Z kolei młynki elektryczne można jeszcze podzielić na takie, które posiadają możliwość ustawienia odpowiedniej grubości mielenia ziarna. Na rynku są dostępne urządzenia, które nie posiadają wbudowanego timera. Czas mielenia i grubość oceniać trzeba więc subiektywnie. Lepszą opcją okaże się jednak wybór sprzętu, który pozwoli wybrać jakiego efektu końcowego oczekujemy. Wybór docelowej jakości zmielenia uzależniony jest od rodzaju parzonego napoju. Innej wielkości zmielonego ziarna kawy stosuje się do parzenia sposobem tureckim, a innym do stosowania w ekspresie. Każdy powinien samodzielnie dokonać najlepszego dla siebie urządzenia w zależności od rodzaju kawy, który najbardziej lubi.