Przetwory – typy, rodzaje oraz zalety ich spożywania

Przetwory kojarzymy z pięknymi czasami dzieciństwa, gdy przy każdej możliwej okazji plądrowaliśmy babciną spiżarnię pełną smakołyków. Mogliśmy znaleźć tam cudowne soki, pyszne konfitury oraz bardziej konkretne, aczkolwiek równie smaczne ogórki i kapustę. W dorosłym życiu często tęsknimy za tymi wspaniałościami, niestety sklepowym zamiennikom daleko do dzieł naszych babek. Dzisiaj, gdy jako konsumenci stajemy się coraz bardziej świadomi, poszukujemy produktów najwyższej jakości. Warto więc powrócić do własnoręcznej obróbki darów natury. Da nam to możliwość cieszenia się smakami owoców w miesiącach zimowych. Kiszonki natomiast doskonale wpłyną na naszą odporność i pracę jelit.

Konfitura, powidła, dżem – czym to się różni

Najmniej wymagającymi przetworami są te, które poddajemy procesowi kwaszenia. Wystarczy włożyć je do słoików z odpowiednimi przyprawami i zostawić na kilka dni. Schody jednak zaczynają się, gdy chcemy poddać obróbce świeże truskawki lub maliny. Z odmian jagodowych bez problemu przygotujemy dżemy albo konfitury. Różnią się one zawartością cukru, jak również czasem przygotowania. Najwięcej białych kryształków dodać będziemy musieli do powideł ze śliwek wymagających też najdłuższego gotowania. Myśląc jednak o przetworach owocowych, nie zapominajmy, że możemy je przygotować z dyni lub pomidorów, które z botanicznego punktu widzenia także są owocami. Pamiętajmy, że np. domowy ketchup ma dużo mniejszą zawartość substancji słodzących. Jest za to bogaty w potas, magnez i fosfor, którego na próżno możemy szukać w gotowych produktach.

Be the first to comment

Zostaw komentarz

Twój e-mail na pewno nie zostanie opublikowany.


*


cztery + trzynaście =