Dzika róża – to krzew z rodziny różowatych, uprawiany już w Starożytnym Rzymie. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w witaminę C. Dojrzałe owoce są składnikiem wielu mieszanek zielarskich. Róża wykazuje działanie ogólnie wzmacniające organizm, działa lekko moczopędnie, więc jest stosowana pomocniczo w chorobach nerek i pęcherza moczowego.
Wykonanie konfitury z dzikiej róży wymaga cierpliwości. Jednak mimo tego, że jej przygotowanie jest czasochłonne, warto poświęcić jej czas. Konfitura będzie idealnym dodatkiem do ciast i deserów, szczególnie w okresie zimowym. To skarbnica witamin głównie bogactwo witaminy C, która wzmocni naszą odporność.
Z dzikiej róży możemy także przyrządzić:
Jak dzika róża wpływa na nasz organizm?
Jeśli nie jesteś w stanie sam przygotować przetworu z dzikiej róży, sprawdź gotowe profukty w sklepie z naturalnymi przetworami.
Sprawdź przykładową ofertę: dzika róża konfitura.