Jak powstają oleje?

Zdrowy styl życia
miejsce-poznania
Jak powstają oleje?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Olej z czarnuszki to jeden z najwspanialszych naturalnych produktów, które dziedziczymy w spadku po starożytnym Egipcie. Istnieją przekazy wskazujące na to, ze był on stosowany w państwie faraonów. Nasiona tej rośliny zostały między innymi odkryte w grobowcu Tutenchamona. Nieprzypadkowo więc ten olej zwany jest złotem faraonów.

Również w Polsce od pewnego czasu olej z czarnuszki zimnotłoczony staje się coraz częściej używanym, zwłaszcza ze względu na swoje lecznicze właściwości, produktem naturalnym, a sama czarnuszka rośliną coraz bardziej popularną. Doczekała się nawet naszej swojskiej nazwy. Czarnuszka w Polsce czasami nazywana jest czarnym kminem.

Aby olej miał właściwości lecznicze nasion

Jak powstaje olej z czarnuszki? Przede wszystkim musi musi być tłoczony na zimno ze starannie przesianych i wyselekcjonowanych nasion. To gwarantuje, że powstały olej zachowa wszystkie lecznicze właściwości rośliny. Proces tłoczenia odbywa się w specjalnych prasach ślimakowych, w których wytworzona podczas pracy temperatura nie przekracza w przypadku czarnuszki 38 stopni Celsjusza. Wytłoczony olej spływa do chłodni, w której przechodzi około tygodniowy proces sedymentacji, czyli opadania powstałych podczas produkcji osadów. Kiedy olej przelewany jest do butelek, powinien mieć barwę od miodowej do ciemnobrązowej, korzenny zapach i lekko gorzkawy smak. Aby nie utracił swoich właściwości, powinien być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła, w ciemnym miejscu, w temperaturze od 3 do 10 stopni, czyli najlepiej w lodówce.  Podobnie rzecz tyczy się oleju lnianego, o którego właściwośiach można przeczytać na https://oleoteka.pl/sklep/1,olej-lniany

Warto wiedzieć, że okres bezpiecznego przechowywania, w którym olej z czarnuszki zimnotłoczony nie traci swoich właściwości, wynosi około trzech miesięcy. Nie używamy go do smażenia. Stosujemy w sałatkach lub po prostu pijemy, w zależności od wieku od jednej do kilku łyżek dziennie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak prawidłowo oświetlić przestrzeń roboczą w swoim zakładzie pracy, albo na budowie?
Jak prawidłowo oświetlić przestrzeń roboczą w swoim zakładzie pracy, albo na budowie?
Praca w warsztacie, remontowanych wnętrzach czy na placu budowy wymaga odpowiedniego oświetlenia, szczególnie po zmroku. Najlepiej do tego celu sprawdzają […]
Polecamy