W naszych czasach coraz częściej doświadczamy skutków niedoboru magnezu, ze względu na niezdrowe odżywianie, stosowanie leków antykoncepcyjnych czy uspokajających. Skutki zaniedbywania tego makroelementu w diecie mogą być bardzo poważne, dlatego warto uzupełniać go w każdym codziennym posiłku.
Wraz z magnezem, powinniśmy wybierać produkty zawierające także witaminę B6 (sprawdź: preparat z magnezem b6), gdyż zwiększa ona jego wchłanianie. Najprostszym na to sposobem jest wybierać bogate w te składniki owoce i warzywa, takie jak banany, ziemniaki, szpinak, awokado czy rodzynki. Możemy łatwo sięgać za nie podczas drugiego śniadania, oddzielnie lub wkomponować je razem w kanapki bądź sałatki. Idealną przekąską, gdy zmagamy się z niedoborem magnezu są też wszelkiego rodzaju orzechy – laskowe, brazylijskie, pistacje, nerkowce czy migdały, jak i również nasiona sezamu. Zawierają one również mnóstwo innych istotnych dla organizmu mikro i makroelementów, dlatego każdy powinien pamiętać o nich w swojej diecie. Jako śniadanie możemy natomiast wybierać klasyczną owsiankę, wzbogaconą o otręby i kakao. Każde z nich jest wartościowym źródłem magnezu i witaminy B6, dlatego, jeżeli lubimy słodkości, możemy korzystać z tych produktów przy naszych wypiekach.
Wśród tych wszystkich sposobów na uzupełnienie magnezu w naszej diecie, prawdziwymi zwycięzcami jednak są rośliny strączkowe i jednoroczne, tj.: soja, groch, fasola i ciecierzyca. Mają bardzo wysoką zawartość magnezu i możemy wykorzystać je wszechstronnie w zupach, wegetariańskich burgerach, sosach lub jako dodatek do makaronu i dań głównych. Są idealne jako baza naszej diety, gdy zmagamy się z niedoborem magnezu.
Jeśli jesteś zbyt zabiegany, aby stosować zbilansowaną dietę, warto sięgnąć po preparaty z magnezem w leku polskich producentów.